Bylinky do kuchyne
Bývanie,Lifestyle

TOP 10 byliniek do kuchyne, ktoré by nemali chýbať vo vašej domácnosti

Bylinky dokážu premeniť aj jednoduché jedlo na kulinársky zážitok. Niektoré dodajú pikantnosť, iné zas jemnosť alebo osviežujúcu arómu. Vďaka svojmu využitiu, jednoduchému pestovaniu a zdravotným prínosom sú ideálnym spoločníkom každej modernej kuchyne. Vybrali sme pre vás 10 najpraktickejších byliniek, ktoré by vo vašej kuchyni nemali chýbať.

1. Bazalka (Ocimum basilicum)

Bazalka patrí medzi najznámejšie bylinky stredomorskej kuchyne a je neodmysliteľnou súčasťou receptov z Talianska. Jej svieža a jemne sladkastá vôňa s korenistým nádychom dokonale ladí s paradajkami, syrom a olivovým olejom.

Použitie:
Využíva sa najmä do paradajkových omáčok, pesta, pizze, šalátov (napr. caprese) či cestovín. Výborne chutí aj na čerstvom chlebe s olivovým olejom.

Zdravotné benefity:
Má protizápalové a antibakteriálne účinky, podporuje trávenie a môže pomáhať pri strese.

Pestovanie:
Bazalka miluje slnečné stanovište a pravidelnú zálievku. Nepáči sa jej prievan ani premokrenie. Pravidelné zaštipovanie podporuje jej rozkonárovanie.

TIP:
Listy zbierajte pred kvitnutím – vtedy má najintenzívnejšiu arómu.

2. Petržlenová vňať (Petroselinum crispum)

Petržlen je univerzálna slovenská klasika, ktorá sa hodí do takmer každého slaného jedla. Poznáme dva základné druhy – kučeravý a hladkolistý, pričom druhý má výraznejšiu chuť.

Použitie:
Skvelo sa hodí do vývarov, omáčok, zemiakov, rýb, nátierok aj na posypanie hotových jedál. Je nenahraditeľnou súčasťou tradičnej kuchyne.

Zdravotné benefity:
Obsahuje veľa vitamínu C, železo, draslík a antioxidanty. Podporuje močové cesty a trávenie.

Pestovanie:
Dobre rastie v polotieni aj na slnku. Dôležitá je pravidelná, ale nie nadmerná zálievka. Ideálna je pre dlhodobé pestovanie počas celého roka.

TIP:
Petržlen môžete sušiť aj mraziť – nestráca pritom výrazne chuť.

3. Pažítka (Allium schoenoprasum)

Pažítka je nenápadná, ale v kuchyni veľmi cenená. Patrí do rovnakej čeľade ako cibuľa a cesnak, no jej chuť je omnoho jemnejšia a sviežejšia.

Použitie:
Výborne chutí v nátierkach, vajíčkach, šalátoch, polievkach a na pečených zemiakoch. Dodáva jedlám jemný cibuľový nádych.

Zdravotné benefity:
Má antibakteriálne účinky, znižuje krvný tlak a podporuje trávenie.

Pestovanie:
Pažítka je veľmi nenáročná, vhodná aj pre úplných začiatočníkov. Rýchlo rastie a dá sa pestovať aj celoročne v interiéri.

TIP:
Pravidelné strihanie povzbudzuje rast a hustotu trsov.

4. Oregano (Origanum vulgare)

Oregano je typickým zástupcom stredomorskej kuchyne. V sušenej forme má ešte výraznejšiu chuť ako čerstvé a preto je obľúbenou koreninou pri príprave pizze a cestovín.

Použitie:
Výborné do paradajkových omáčok, na pizzu, grilované mäso, marinády či zeleninové jedlá.

Zdravotné benefity:
Obsahuje silné antioxidanty, má antibakteriálne účinky a pomáha pri trávení.

Pestovanie:
Má rado slnečné stanovištia a suchšiu pôdu. Po odkvitnutí ho môžete zostrihnúť a usušiť.

TIP:
V kombinácii s tymiánom a cesnakom tvorí výbornú základnú zmes na grilovanie.

5. Tymián (Thymus vulgaris)

Tymián patrí medzi najodolnejšie bylinky. Jeho chuť je jemne dymová s citrónovým nádychom. Využíva sa najmä pri pečení a dusení jedál.

Použitie:
Vhodný do vývarov, na mäso, zemiaky, ryby, strukoviny a zeleninu. Výborne sa kombinuje s rozmarínom.

Zdravotné benefity:
Má antiseptické účinky, podporuje dýchanie a uvoľňuje hlieny. Často sa používa aj v čajoch.

Pestovanie:
Miluje slnko, suchšiu pôdu a je odolný voči suchu. Ideálny do záhrad aj do kvetináčov.

TIP:
Pri varení pridávajte celý konárik – po uvarení ho ľahko vyberiete.

6. Rozmarín (Rosmarinus officinalis)

Rozmarín má intenzívnu borovicovú vôňu a chuť. Je veľmi aromatický, preto ho používajte opatrne. Skvele sa hodí k mäsu aj k pečeným zemiakom.

Použitie:
Do marinád, na pečené mäso, chlieb (focaccia), zemiaky, rizotá a omáčky.

Zdravotné benefity:
Podporuje krvný obeh, pamäť a koncentráciu. Má aj protizápalové vlastnosti.

Pestovanie:
Má rád slnečné, teplé a suché prostredie. V zime ho chráňte pred mrazom.

TIP:
Môžete ho pestovať aj ako okrasnú rastlinu – pekne kvitne a odpudzuje škodcov.

7. Koriander listový (Coriandrum sativum)

Koriander je kontroverzný – niektorí ho milujú, iným pripomína mydlo. V ázijskej kuchyni je však nenahraditeľný. Nepomýľte si ho so semienkami koriandra – tie majú inú chuť.

Použitie:
Skvelý do curry, guacamole, šalátov, pho, tacos či polievok s kokosovým mliekom.

Zdravotné benefity:
Má detoxikačné účinky, podporuje trávenie a čistí organizmus od ťažkých kovov.

Pestovanie:
Rýchlo klíči, ale neznáša presádzanie. Vysievajte ho radšej viackrát počas sezóny.

TIP:
Zbierajte len čerstvé listy – sušením takmer úplne stráca chuť.

8. Mäta (Mentha spp.)

Mäta osvieži chuť jedla, nápojov aj vzduch v kuchyni. Existuje viacero druhov – klasická mäta pieporná alebo jemnejšia mäta jablčná.

Použitie:
Do čajov, limonád, kokteilov (napr. mojito), ale aj dezertov, ovocných šalátov či jogurtov.

Zdravotné benefity:
Uvoľňuje trávenie, pôsobí proti nevoľnosti a osviežuje dych.

Pestovanie:
Je veľmi nenáročná, ale invazívna – radšej ju pestujte v samostatnom kvetináči.

TIP:
Pravidelné strihanie zabraňuje prerastaniu a stimuluje nové výhonky.

9. Šalvia (Salvia officinalis)

Šalvia má silnú, mierne horkú chuť a používa sa najmä v teplej kuchyni. Okrem kulinárskeho využitia má aj významné liečivé vlastnosti.

Použitie:
V maslových omáčkach, s mäsom, na cestovinách, v nádivkách. Výborná je aj ako čaj proti bolesti hrdla.

Zdravotné benefity:
Má antiseptické a antibakteriálne účinky, podporuje imunitu a pomáha pri zápaloch.

Pestovanie:
Obľubuje slnko, suchšiu pôdu a pravidelné zastrihovanie. Prežije aj zimu.

TIP:
Opražte ju na masle – jej listy sa zmenia na chrumkavý kulinársky zážitok.

10. Majorán (Origanum majorana)

Majorán je nenahraditeľný v tradičnej slovenskej kuchyni. Jeho jemne sladkastá chuť dodáva jedlám harmonický tón.

Použitie:
Do polievok, zemiakových jedál, gulášov, klobás, paštét a duseného mäsa.

Zdravotné benefity:
Uvoľňuje kŕče, podporuje trávenie a má ukľudňujúce účinky.

Pestovanie:
Je ideálny aj do interiéru. Miluje svetlo, teplo a suchšiu pôdu.

TIP:
Na varenie používajte sušený aj čerstvý – oba typy si zachovávajú výbornú chuť.

Staňte sa majstrom bylinkovej kuchyne

Začať môžete len s jedným kvetináčom na parapete. Postupne pridávajte ďalšie podľa toho, čo najčastejšie používate. Bylinky sú dostupné, voňavé a vnesú do varenia radosť aj kreativitu. Navyše, vlastnoručne vypestovaná vňať chutí vždy lepšie.

Náhľadový obrázok: Freepik

Mohlo by sa vám tiež páčiť...